Lunchtips i form av en potatis och purjolökssoppa

För några dagar sedan lagade jag potatis och purjolökssoppa vilket jag tycker passar så himla bra nu på hösten när det börjar bli mörkt och kallt. Man behöver något värmande för själen. Soppan i sig är väldigt enkel att göra och tar inte allt för lång tid så därför tänkte jag att jag kunde bjuda er på receptet.

Måtten är något ungefärliga då jag oftast bara hittar på själv och smakar av på vägen men följer du måtten här under och smakar av lite du med borde du vara en bra bit på vägen.

Lunchtips i form av en potatis och purjolökssoppa - www.brassandgold.comLunchtips i form av en potatis och purjolökssoppa - www.brassandgold.com

Ingredienser (2-3 personer)
– En hackad gul lök
– En pressad vitlöksklyfta
– Åtta mellanstora potatisar som tärnas lite slarvigt
– 10 cm grovhackad purjolök
– En till en och en halv buljongtärning
– Salt och vitpeppar
– Ca två dl grädde

Skala och hacka en lök och fräs den i rejält med smör tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. När löken är gyllenbrun häller du på vatten och tillsätter de tärnade potatisbitarna tillsammans med purjolöken. Vattnet ska täcka potatisen och purjolöken som du låter koka ca 10 minuter. Tillsätt en till en och en halv grönsaksbuljongstärning. Salta och peppra. Tillsätt grädden och låt koka ytterligare 5-10 minuter. Pressa några av potatisarna mot kanten för att göra soppan lite tjockare. Smaka av och servera tillsammans med hembakat fröknäcke.

Lunchtips i form av en potatis och purjolökssoppa - www.brassandgold.comDen fina brickan kommer från Twelvedots och handduken är min mormors. Ljusstake och soppskål från loppis.

Bon appétit!

 

Translation: A small easy recipe for a warming soup during cold days.