Miguel Milá, Cesta och hans egen favorit

Jag sitter i sängen tillsammans med Peter och dricker en kopp kaffe. Vi börjar båda sent idag. Han läser Elle och jag senaste numret av Residence. På de skälvande sista sidorna hittar jag ett porträtt av Miguel Milá. Den spanske designern från Barcelona som alltid satt hantverk i första hand. Han menar att designen ska få växa fram genom hantverk och det finns något i det som tilltalar mig.

Miguel Milá (f 1931) växte upp i Barcelonas överklass omgiven av familj och släkt med arkitektur- och konstnärskopplingar. Det föll sig därför naturligt att han började studera till arkitekt, men snabbt märkte han att hans tänkte förvärv inte passade honom särskilt bra. Milá tyckte arkitekturen med dess stora uttryck och ibland mycket abstrakta tankesätt var svårt att förhålla sig till. Han ville arbeta enkelt och gick från arkitekturen till sin brors inredningsstudio. Då tillgången på design i 50-talets Katalonien var begränsat blev lösningen att designa möbler och lampor själv. Och vilket tur att det blev just så!

Cesta by Miguel Milá - via www.brassandgold.comCesta by Miguel Milá - via www.brassandgold.com

För lite mer än ett år sedan skrev jag om Milás sannolikt mest kända design; lampan Cesta som idag ger ständigt liv åt inredningsvärlden och piffar upp Instagraminlägg för fler likes både här och där, men tydligen är inte Cesta-lampan Milás egen favorit. Han sättet golvlampan TMM högst på prispallen om han får välja själv. Lampan som från början designades åt en släkting som var författare. För att hen behövde en lampa med bra ljus. Funktion som föder design ur hantverket.

TMM by Miguel Milá - via www.brassandgold.com

Miguel Milá tillsammans med sin favoritlampa TMM. Enkel och elegant, med möjlighet för variation mellan metall och trä.

Artikeln om Milá i Residence avslutas med frågan om det finns något problem som kvarstår att lösa. Milá säger att pepparkvarnen är en gåta han funderar på. De flesta fungerar så dåligt. En nytänkande design kanske kunde lösa detta problem? Han säger ”Min drivkraft är att uppfinna saker så att människor kan leva mer bekvämt. Produkterna ska vara estetiskt spännande, men känslan måste komma inifrån, från material, funktion och hantverk”.

TMM by Miguel Milá - via www.brassandgold.comBilder från 1 | 2 | 3 | 4 | 5

 

Translation: Cesta and TMM lamps from Miguel Milá.