DIY – Hur du skapar en tavelvägg – del I

Renoveringen i arbetsrummet går mot sitt slut och nu är det snart dags för det som jag tycker är det roligaste; nämligen inredningen. På den största väggen där det varken finns någon dörr eller något fönster ska vi ha en ganska stor tavelvägg och I detta inlägg tänkte jag visa och berätta om hur vi planerade och hängde den!

Peter och jag har den senaste tiden letat tavlor på loppis och köpt det vi har tyckt var snyggt men trots det tror jag inte vi har tillräckligt många än. När man ska planera och sätta upp en tavelvägg är det några saker som man bör tänka på:

– Placering
– Avstånd
– Variation

Tavelväggen här nedan som tillhör Another Ballroom tycker jag är ett bra exempel på en lyckad tavelvägg.

Poster wall - via www.brassandgold.com

Vi börjar med att prata om placering. När du planerar är det helt klart lättast att lägga ut alla tavlor på golvet och placera dem som du tänker att de ska hänga på väggen. På så sätt får du en bra känsla av hur de passar tillsammans och det är enkelt att flytta runt tavlor för att testa olika variationer. Just variation tycker jag själv är viktigt. Att inte alla tavlor ser likadana ut men att de kompletterar varandra. Man kan till exempel blanda mer klassiska målningar med grafiska tryck och fotografier. När man väl bestämt sig för hur tavlorna ska hänga i förhållande till varandra tycker jag det är viktigt att bestämma ett avstånd med vilket de ska hänga från varandra. Så klart kan detta avstånde inte uppnås på alla tavlorn om alla inte är precis lika stora men det är bra att ha ett ideal-avstånd att utgå från när man hänger tavlorna.

Såhär började vår planering.

How to arrange your own poster wall - via www.brassandgold.com

Och även om vi var ganska nöjda med den första planen var det något som inte kändes helt rätt och vi började om. Jag tror den ”dåliga” känslan berodde på att det av en slump blev tre rader med olika storlekar på tavlorna. Det är roligare med blandat så vi flyttade runt tavlorna och testade igen.

How to arrange your own poster wall - via www.brassandgold.com

Mycket bättre! Vi undanträngde den sista beslutsångesten och bestämde att såhär får det bli! Dags att hänga upp tavlorna på väggen.

När man ska hänga tavlorna är det bra att mäta väggen de ska hänga på samt yttermåtten för att kunna placera dem där man vill. Efter det är det bara att bestämma vilken tavla man ska börja med. För vår tavelvägg var det logiskt att börja med den tavlan som ska stå på golvet tillsammans med den största kvinnan i svartvitt. När man väl har hängt upp de första är det bara att bygga på.

OBS. Glöm inte att ta en bild på hela planeringen när den ligger på golvet. Det är lättare än man tror att glömma bort hur man har tänkt. Särskilt om man inte hänger upp alla under samma dag!

How to arrange your own poster wall - via www.brassandgold.com

Ett sista lilla tips för upphängningen av dina tavlor är att använda ett laserpass. Med det kan du vara säker på att tavlorna du vill ska hamna på samma nivå eller ovan/nedan varandra faktiskt gör det och du slipper hålla på att krångla med vattenpass eller lod.

How to arrange your own poster wall - via www.brassandgold.com

Tavelväggen är inte riktigt klar än då vi inte har införskaffat alla tavlor och ramar än men den blir lite större för var dag som går. Det slutgiltiga resultatet får ni se i ett annat inlägg.

 

Translation: A small guide to how to creating a poster wall at home.