DIY – Gör en passepartout

Vi planerar och hänger upp tavlor på tavelväggen för fullt och en del i detta är att rama in nya bilder i fina ramar. Ramarna har jag köpt på olika loppisar för överkomliga summor och bilderna kommer både från loppis, Tradera och från butiker.

Passepartout - via www.brassandgold.com

I helgen passade jag på att ta lite bilder när jag tillverkade en ny passepartout till en av mina nyinköpta tavlor. Det du behöver för att göra detta är:

– Skalpell
– Tjockt papper (jag har använt 300g papper i pärlvit färg köpt på Akademibokhandeln)
– Stållinjal
– Tejp

Nu kör vi.

Passepartout - via www.brassandgold.com

Börja med att mäta ut vilken storlek som passepartouten ska vara i jämförelse med bilden samt ramens storlek. Märk ut hörnen med små markeringar. Använd sedan stållinjalen som stöd och skär ut passepartouten.

Passepartout - via www.brassandgold.com

Done med skalpellen. Mät sedan ut hur du vill ha bilden och tejpa fast den på baksidan med lite tejp.

Passepartout - via www.brassandgold.com

Avsluta med att montera bilden i ramen. Min ram är en glasram med glas på både fram och baksida vilket jag tycker är mycket fint! Tips att leta efter på loppis.

Passepartout - via www.brassandgold.com

 

Translation: Make your own passepartout.